Andre substanser med terapeutisk potentiale


MDMA (3,4-methylendioxy-N-methylamfetamin): Dette stof har vist sig særdeles nyttigt som terapeutisk redskab i forbindelse med traume forløsning (Post-traumatic-stress-disorder, PTSD). Organisationen MAPS har i årevis støttet videnskabelige forsøg med MDMA, og kæmper for at få stoffet legaliseret til terapeutisk brug. Også i danmark er der gjort forsøg med MDMA. Bla. i et opsigtsvækkende studie, hvor 28 mennesker, der gennemsnitligt havde haft PTSD i 30 år fik MDMA terapi. 25 af dem blev erklæret raske efter to gange at have modtaget stoffet sammen med terapi. Læs artiklen HER.

MDMA virker ved at åbne op for signalstoffet seretonin så mere flyder ud i synapserne mellem nerverenderne. Dette bevirker at man føler sig mere åben og tillidsfuld over for verden.
MDMA bliver kaldt et Empatogen - hvilket betyder "indfølingsskabende".

Den amerikanske psykolog Ralph Metzner har skrevet: "Disse stoffer (Empatogenerne) fremkalder ikke visioner, således som LSD gør det... De skaber en dyb tilstand af indføling med en selv og andre på den mest generelle og dybe måde. En tilstand af indføling, hvor følelsen er at selvet, den anden og verden er grundlæggende god, er all right. Denne tilstand kan betegnes som eksistensens (ur)grund, vores væsenskerne, vores væsens rolige punkt. Individer, der bruger disse stoffer i terapi, kan betragte deres egne problemer ud fra et standpunkt af ro og indføling. De er i stand til at forandre sig meget hurtigt gennem deres terapeutiske arbejde med sig selv (i MDMA-psykoterapi), sammenlignet med almindelig terapi."

Jeg har gode erfaringer med at benytte MDMA til traumeforløsning, og har haft en del klienter gennem behandlingen siden jeg i 2016 første gang tog en klient i MDMA-terapi. Det har været mennesker som har været socialt udfordrede af den ene eller anden art: folk med panikangst, dårlig selvværd og OCD (tvangstanker), og de har stort set alle fået et bedre og mere meningsfyldt liv efterfølgende.

Dog har jeg også mistet en enkelt klient, som flere år efter terapien sluttede, vendte tilbage til mørket i sit sind og tog sit liv. Han var min første klient og den sværeste, idet at han led af PTSD efter at have deltaget i krigen mod Afganistan. De første par år efter terapien gik det godt. Hans mareridt forsvandt, og han begyndte at se venner igen, og tabte de kilo som han havde taget på under brug af antidepressiver og antipsykotika-præparater. Men for tidligt standsede han terapien, samtidig med at han flyttede fra sin mor og stedfader (som han havde boet hos under terapi-perioden) alene i et rækkehus. Her blev han igen afsondret fra andre og gled tilbage til sin angst. Mareridtene kom tilbage og de 40 kg han havde tabt, tog han på igen. Han blev paranoid og låste sin dør for livet og verden.
Jeg forsøgte at få kontakt med ham få måneder før han tog herfra, men han ville ikke lukke nogen ind – andre end sin mor. Han tog sit liv den 11. marts 2019.

MDMA-terapi kræver mod og vilje til at trænge ind i kernen af det der gør ondt. Og det kræver ubetinget tillid og ærlighed over for sig selv.


Ketamin har blandt den psykedeliske undergrund længe været kendt for sin antidepressive effekt. Den kan være en genvej ud af selvmodstanker og nervøs "selvsving", hvor det bliver umuligt at snappe ud af angsten. Overordnet set bliver det betragtet som et dissociativ, fordi det separerer bevidsthed og krop. Oprindeligt blev stoffet brugt til anæstesi, men man opdagede, at folk fik "psykedeliske" oplevelser af det, hvilket vel for lægevidenskaben er at betragte som en uønsket effekt. I dag bliver det primært brugt til dyr - eller folk, der er allergiske overfor almindelige bedøvelsesmidler. Det er grunden til at det undertiden går under slangnavnet "hestemedicin". Dog er der i de sidste år blevet åbnet op for at bruge det i psykiatrien mod depression, og der er skrevet flere artikler i lægefaglige blade om forsøg med stoffet.

Herunder er der nogle artikler jeg har valgt, som fortæller om Ketamins gavnlige effekt på depression:
Artikel i Psykiatri Region H: Ket­a­min lin­drer symp­to­mer hos pa­tien­ter med PTSD og de­pres­sion
Artikel i Videnskab.dk: Kendt bedøvelsesstof virker på svær depression.
Artikel i Euroman: Klub-stoffet Ketamin kan være en nøgle i kampen mod depression.
Artikel i Vice: Ketamin reddede mit liv.
Og til allersidst vil jeg linke til min egen oplevelse med Ketamin, som jeg skrev om her:
En optrævlende Ketamin-oplevelse.


DMT (N,N-Dimethyltryptamin) er et stof som findes i mange forskellige planter, og er en vigtig ingrediens i den psykedeliske bryg Ayahuasca. Ayahuasca ceremonier bliver holdt overalt på jorden idag, og inducerer et trip der varer 3-5 timer. I modsætning til Ayahuasca varer et rent DMT trip - indtaget ved at vapouriserer de rene krystaller - kun omkring 10-15 minutter, efterfulgt af et par timers efterklang, hvor man kan integrere sin oplevelse.

Jeg lavede for nogle år siden en dokumentarfilm om en privat DMT session:
DMT Optagelse af en privat ryge session et sted i Danmark.

I Rapporter fra Randzonen skrev jeg om en DMT oplevelse:
En aftale med den flydende Verden.

Ved en googlesøgning på nettet, kan man finde meget om DMT oplevelsen. Her er et linkt til Wikipidia:
N,N-Dimethyltryptamine.Til toppen